lördag 28 april 2012

Vad är rätt beslut?

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel, problemet är bara att oavsett vad du beslutar så vet du aldrig utfallet om du gjort tvärtom. Nu vet jag att tisdagens dåliga form inte berodde på för mycket träning förra helgen, utan ett litet virus från min dotter som givit mig lite lätt irritation i luftrören. Ingen snuva, inget halsont, ingen feber utan bara lite rossliga luftrör. Jag har därför fortsatt att röra på benen, korta pass i lugn fart, rätt eller fel, men tungt har det gått, mycket tungt. Dagens pass var det sämsta, även fast jag nästan är symptomfri. Så här har passen sett ut:

ons- 52 min
tors- 35 min
fre- 31 min
lö- 37 min

tisdag 24 april 2012

Fattar fortfarande ingenting

Man tror fortfarande att formen skall finnas där varje dag, att benen skall vara pigga varje pass, att andningen skall vara lätt varje gång och att återhämtningen är som när man var 20 år, men så är inte fallet. Idag var det en tung dag i skogen, kanske inte så konstigt efter helgens träning, men ändå lika frustrerande. Sprang en av mina gamla favoritrundor i Norrköping, fick till och med korta av varvet, 1.07 tim (11.5 km).

I kväll blir det 11-års kalas och lite tårta.

söndag 22 april 2012

Säsongens första träningsblock

I helgen har jag kört säsongens första specifika blockträning. Blockträning är något jag använt mig av under många år och som jag tycker att jag fått bra utdelning av i träningen. Det är något jag kan rekommendera er som har begränsat med tid att lägga ner på träningen (gäller nog de flesta av oss). Det handlar kort och gott om att belasta kroppen mer än vad man gör i normala fall, det kan bl.a handla om mängd, intensitet eller någon gren du vill utveckla. I mitt fall har jag i helgen velat fokusera på längden på passen och på låren, både vad gäller uppförs- och nerförslöpning. Nedan följer en summering av vad jag tränat i helgen:

Fre- Löpning 2.25 tim, lugn fart på asfalt utan dricka, pigg hela passet.

Lö- Löpning 3.30 tim, upp- och nerför Kungsbergets slalombacke, det finns en asfalterad väg som slingrar sig uppför, men tyvärr så var det mycket snö kvar, 2-3 dm på sina ställen. Tanken var att jag skulle fokusera på utförslöpning så jag började gå med stavar uppför de två första vändorna, men då jag kände mig pigg så sprang jag de fyra sista, totalt alltså 6 ggr till toppen, totalt 1350 höjdmeter och 26 km.

Sö- Löpning 2.40 tim, upp- och nerför Abborrbacken på Lidingöspåret, hade 2 gps-klockor med mig, Polar visade 26 km och Garmin 25.63 km, total stigning 1593 meter på Garminklockan (frågetecken kring detta då toppen av backen ligger på 48 möh). Sprang 25 ggr upp och ner, totalt 26 km

Efter dessa tre långpass känner jag mig nöjd, inte bara för att jag genomfört dem, utan även för att det har känts så pass bra. Och så lite bilder:

 Sista biten mot toppen

 Dricka på kylning

 Solen lyckades titta fram på sista turen upp

Många som bävar för denna i september

Äntligen uppe

söndag 15 april 2012

Känsla för fart

Efter 1000-tals kvalitetspass under åren så har man fått en hygglig känsla för att hålla rätt fart på intervallpassen. Jag lärde mig tidigt att man skulle försöka köra varje intervall i samma fart och om man hade krafter kvar så kunde man gasa på max på den sista. Jag har hållit fast vid det under alla år. Det har fungerat för mig. Jag orkar oftast fullfölja passet som planerat, jag får den efftekt jag är ute efter och jag blir inte fullt så sliten som de gånger jag kör för hårt i början. Jag är även noga med att inte gå för hårt den första minuten och heller inte dra på mig för mycket mjölksyra på slutet. Vill jag sätta större press på hjärtat, vilken ofta är syftet med dessa pass, så kortar jag bara ner tiden på vilan mellan intervallerna. Under de flesta passen så ligger intervalltiden mellan 4 till 8 min.

Idag sprang jag 4 intervaller på en kuperad slinga i Liljansskogen utan pulsklocka, planen var att ligga på ca 90 % av maxpuls, 90 sek vila mellan varje intervall, följande tider noterades:
- 6.51.0
- 6.49.4
- 6.49.2
- 6.49.4

Två tiondels skillnad på de tre sista intervallerna på nästan 7 min löpning, inte så illa:-), men man har ju övat länge också!

lördag 14 april 2012

Inga vårkänslor idag

Säkert många med mig som vaknade upp i morse och fortsätter att undra var våren håller hus. Träna måste man ändå. Blev lugn löpning i 2.20 tim på Lidingöspåret. Skor idag: Inov-8 X-Talon 212, lätta, mycket bra grepp, bra känsla och på överkroppen: Salomon vindjacka, tunn, lätt, andas och håller vätan borta mycket bra. Nedan lite bilder från dagens pass.


Ingen större lust att träna

Än mindre när jag var framme vid starten

Men när man väl är igång så är det rätt ok

Över 1 dm snö på många ställen

Inte raka spåret hela vägen

Trevlig badplats på sommaren



torsdag 12 april 2012

Årets första submaxtest

Jag har under alla år haft för vana att köra ett testlopp ganska tidigt på säsongen, även om kroppen fysiskt och mentalt inte är redo för det. Jag vill ha en värdemätare, något att utgå ifrån, så att jag vet att den träning jag lägger ner ger resulat. Det är skönt att få de svaren regelbundet under försäsongen, väntar man till tävlingssäsongen så kan det vara för sent att justera träningen. Dock kommer jag inte köra så många test i år eftersom jag ska köra lite längre och lugnare tävlingar.

Lite oplanerat så genomfördes årets första löptest idag, det brukar oftast bli så för mig, ibland kör jag på när det känns bra, men ibland även när det känns tungt, bara för att jag då är så förbannad på formen.

Gröna milen i Ursvik (knappt 10 km) avverkades på 43.38 i submaxfart, vilket innebar att jag försökte ligga på en puls mellan 85-90 % av  max, körde utan pulsmätare idag, men jag har gjort detta så många gånger så jag tror att jag träffade rätt bra. Är nöjd med resultatet, tror jag som bäst har haft 41.33 (maxtest för två år sen).  


onsdag 11 april 2012

Grattis alla rullskidåkare

Det verkar vara sopat på cykelbanorna norr om stan, i alla fall min favoritrunda runt Solna, Ulriksdal och Sollentuna. Finns inget att spara på nu Anders "Mora" Eriksson, bara att ge sig ut och staka, men tyvärr så kommer du få nöta asfalt själv i år:-).

Är nyss hemkommen efter en inspektionsrunda. Blev lugn löpning i 2.30 tim, kände mig fullt återhämtad efter senaste tävlingen och sjukdomen, även om den trötta bilden nedan säger något helt annat. I övrigt så tror jag asfalt och Adidas Adizero Boston är en bra kombintaion för mina ben, inga problem med fötterna idag.



måndag 9 april 2012

Dags att väcka kroppen

Förra veckan blev inte som jag tänkt mig. Visst var planen att ta det lugnt under påsken, men att vakna upp med lite feber onsdag morgon ingick inte. Efter att jag rört på mig lite lugnt i helgen så åkte jag idag till Väsjöbacken för lite lättare backlöpning. Tanken är att jag regelbundet under säsongen skall träna nerförslöpning för att vänja benen för påfrestningarna senare i sommar. Det blev 5 turer till toppen, lugn skidgång uppför och jogg nerför. 45 min totalt.




söndag 1 april 2012

Ursvik Ultra klar

Med tanke på senaste dagarnas väder och temperatur innan start, så blev det precis så som jag trott, mycket hårt. Att jag dessutom inte hade så många mil i benen efter skidsäsongen gjorde inte saken bättre. Hade även hoppats att ostkakan skulle hjälpa mig (gjorde ju det en gång för en viss rune Larsson), men tyvärr inte.



Nedan följer några sammanfattande punkter och reflektioner från mitt lopp:

  • mycket nöjd att jag tog mig runt, 2p klara
  • inofficiell tid på egen klocka, 7.27
  • mitt längsta lopp någonsin, har tidigare endast sprungit 45 km på träning
  • skor Asics Fuji Racer, mycket nöjd med dem, bra fäste överallt
  • pannlampa Petzl Myo XP, lätt och bra ljus
  • försökte dricka mina kalorier på detta lopp, blev misslyckat, mådde illa till och från ut på 3:e varvet fram till  4:e varvet ca 19 km kvar då jag spydde 3 ggr, har aldrig hänt förr, varken på träning eller tävling
  • stel o sliten framsidan låren redan ut på 2:a varvet, behövs många mil till om dessa längre lopp ska bli behagliga
  • väggade totalt sista 3 km, vågade bara dricka några klunkar cola sista 19 km

Nu blir det sängen och sova lite!