måndag 31 december 2012

Årets sista

Årets sista blogginlägg, årets sista tävling, årets sista pass och årets sista godis etc. Det är mycket som ska hinnas med innan det nya året börjar och med det några nya nyårslöften.

Igår körde jag årets sista tävling och säsongens andra skidtävling, Vretaslingan. 15 km skate stod på programmet. Förhållandena var bra trots det varma vädret och vi körde 5 varv på en relativt flack konstsnöbana. Jag gick ut lugnt och försökte åka kontrollerat. Med lite högre fart de sista två varven så lyckades jag med knapp marginal knipa segern i H45. Totalt hade jag den tredje snabbaste tiden. Det kändes ok men inte mer. Jag är ändå nöjd då jag haft en period med lite mer träning nu. Nu är det bara att hålla tummarna att vintern kommer tillbaka så att jag får chansen att förbättra formen några hack. Annars får det bli löpning till 100 procent efter nyår.













Årets sista träningspass kördes idag och det blev ett lugnare stakpass på 1.30 tim, även om kroppen signalerade vila. Med nuvarande temperatur så vet man ju som sagt inte hur många fler skidpass det blir denna säsong så det var bara att passa på.

Värmen tar på snön

Efter passet handlade det som vanligt att fylla på med energi, men den här gången kanske ännu mer än vanligt och ännu mer godis än vanligt. För imorgon är det slut med alla godsaker. Jag har sagt det förr och jag har även gjort det förr, men nu är det mera allvar. För ska jag kunna springa i sommar med en lättare kropp så går det inte att ha den kosthållning jag haft i år. Jag behöver inte säga så mycket mer, men de som känner mig vet att jag inte bara äter frukt o grönt:-).

Gårdagens pris snart slut


Gott Nytt Tränings År till er alla!



torsdag 27 december 2012

Sjukt

Nu snackar vi inte om en förkylning, halsont, feber eller kräksjuka utan bara kort och gott om ett sjukt bra träningspass. Efter senaste tävlingen så har träningen bara gått utför. Ett pass per dag har stått på programmet, men kroppen har bara känt sig sådär lagom usel, tills idag.

Igår körde jag ett lugnt distanspass på skidor i 3 tim där jag samtidigt gick mig lite energitom på slutet. Med ett lite dåligt matintag resten av dagen så var förhoppningarna på ett bra pass idag små. Planen var därför bara att köra ett lite kortare pass, jag visste ju att energin inte skulle räcka till så mycket mer.

Men, som så många gånger tidigare med min kropp, så kan man aldrig på förhand veta hur den ska bete sig. Mot alla odds så var den pigg idag. Jag tänkte att det är väl bara att köra på tills den säger ifrån. Den sa aldrig ifrån. Efter 4 tim skidåkning i varierande fart och med bara 1,5 liter BOBs lättdryck så valde jag att sluta även om jag då fortfarande var mycket pigg. Efteråt kändes det som om jag suttit i soffan och kollat på film hela dagen. Kroppen var full av energi. Det är bara sjukt och jag kan inte förklara det. Bara att njuta.

Julhelgens träning:

23/12 - Skidor 1.30 tim
24/12 - Skidor 1.30 tim 
25/12 - Skidor 2.20 tim
26/12 - Skidor 3 tim
27/12 - Skidor 4 tim

lördag 22 december 2012

Premiär

Vegavallsloppet 10 km fristil. Säsongens första skidtävling. Med tanke på hur kroppen har känts i veckan så är jag nöjd. Benen var ok, andningen var ok och skidorna bra. Det enda som jag skulle kunna ha som ursäkt för att det inte gick fortare är att jag inte åkt mer än 2 mil skate i vinter och att jag i sista sekund valde ett par för långa stavar. Det bjöds på fint skidväder idag och bra med snö, men om man hade för små trugor på stavarna, vilket jag hade, så gick de tyvärr igenom. Därför valde jag att låna ett par stavar med lite större trugor, de var 165 cm långa mot mina som är 155 cm. Jag tyckte att de kändes ok ändå.

Så här har jag tränat i veckan:

Mån - vila, sliten
Tis - vila, sliten
Ons - Intervaller, klassiskt, 4*4 min/vila 3 min, usel form, sliten och kanske krasslig
Tors - vila, känner mig krasslig och helt sänkt
Fre - lugn distans, klassiskt, 2.30 tim, lite för långt, kunde inte hålla mig, mycket piggare
Lör - bestämde mig igår för att tävla, 10 km fristil, nöjd efter hur försäsongen har varit




söndag 16 december 2012

Guldpar

Många säger att längdskidåkning är en matererialsport, till viss del stämmer det. Det kanske inte är den viktigaste faktorn till framgång, rätt träning och bra gener ligger före, men utan bra skidor vinner du aldrig ett mästerskap. Alla skidåkare söker och hoppas på att hitta ett skidpar som går bättre än konkurrenternas. Chansen att hitta ett sådant par är mycket liten. Ju fler skidor du köper och testar dessto större är chansen att du hittar ett så kallat "guldpar". Störst chans har ju förstås eliten. De testar många par varje säsong, en del upp till 100 par. Jag själv brukar köpa två nya par varje säsong. Har jag tur så kan jag då hitta ett par som går bra, men sällan mycket bättre än mina konkurrenter. Gör man som många motionärer, köper ett par och hoppas att de ska gå bra, då får man verkligen lita på turen.

I helgen plockade jag fram ett par som mestadels har stått orörda i garderoben. Jag har provat dem en gång tidigare och det var två år sen, på tävling och då gick de riktig bra. Det är ett par ruggskidor, dvs ett par skidor som man bara använder när det är runt 0 grader och nysnö och ett par skidor du inte behöver valla. Igår var det -0,5 grad, växlande torr och fuktig snö samt snöfall under senare delen av passet. Idag var det +0,5 grad, fuktigt och på sina ställen våt snö samt snöfall under första delen av passet. Två olika fören och båda mycket svårvallade om man nu inte äger ett par ruggskidor.

Efter denna helg så förstår jag inte varför jag låtit dem stå orörda. Jag har i helgen kört två bra långpass med perfekt fäste och perfekt glid och jag har inte ens behövt valla skidorna. Skidorna har gått så pass bra så jag törs nästan säga att jag äger ett guldpar. Från och med nu så kommer de att användas både för träning och tävling när det är motsvarande väder som i helgen. Då är de oslagbara!






onsdag 12 december 2012

Distanse

Skidåkare pratar ofta om att lägga träningspusslet på rätt sätt. Kort handlar det om att få planera sin träning över året på ett sätt som gör att du får störst utveckling. Det är många parametrar att ta hänsyn till. En viktig del i pusslet är att kunna genomföra de hårda och intensiva passen relativt återhämtad och med fulla energidepåer. Därför börjar man ofta att lägga ut vilodagarna och därefter de hårda passen. De hårda passen kommer ofta efter en vilodag eller som första träningspass på dagen. Jag försöker också vara utvilad till mina hårda pass och jag försöker även att planera in dem i förväg, i den mån det går med den begränsade tid jag har till träning. Tyvärr så går det inte alltid enligt plan.

Nu på kvällen var jag ute för att köra ett lugnare pass och bara ha fokus på tekniken. Helgens skidåkning hade inte gått som jag tänkt mig, kroppen var sliten. Även måndagens korta joggingpass var under all kritik. Kroppen behövde inte något hårdare pass just nu.

Efter en vilodag i går så sa den dock något helt annat. Tekniken kändes mycket bättre än på de första passen och jag kunde bara inte låta bli att gasa på. Efter en uppvärming på ca 50 min så tog jag av mig jackan och körde ett av mina favoritpass, "distanse". Distanse kommer från Norge och kan enkelt översättas till testlopp. Tanken är att det ska vara så tävlingslikt som möjligt och arbetstiden ska vara mellan 20-40 min med en puls på 85 % och uppåt. För min del blev det idag 38 min strax under tävlingsfart. Med 30 min nedvarvning så blev det ett bra kvällspass på 2 tim.

Formen är inte på topp men det här var ett stort steg framåt. Frågan är om det någonsin har känts så bra så tidigt på säsongen och med så lite specifik träning i kroppen? Nästan så jag vågar sticka ut hakan och säga; får jag vara frisk nu samtidigt som snön får ligga kvar så ska de i alla fall få anstränga sig för att åka ifrån mig i min nya klass, H45:-).


söndag 9 december 2012

Stockholms bästa

Det handlar inte om min form, min träning, mina prestationer etc. Det handlar om skidspår. Stockholms  bästa skidspår. Jag har under de senaste tio åren besökt de flesta skidspår i Stockholm med omnejd. Det finns flera som är bra, men en del kräver mer snö än andra för att vara bra. Ett annat problem är att en del spår besöks av väldigt många personer och således väldigt snabbt blir sönderkörda.

Sen har vi ju det där med skidkultur. Den verkar variera kraftig i landet och även lokalt i Stockholm. Man slutar aldrig att fövånas. Att se någon springa alternativt gå, med eller utan hund eller häst det har man gjort under alla år, men droppen var väl när jag såg en person med barnvagn, ta sig fram lika snabbt som en bil fastkörd i en snödriva, då undrade jag verkligen hur det stod still där uppe.Vad  är det som gör att dessa personer måste ta sig ut i skidspåren, i för dem för året en ogästvänlig terräng, när det finns skottade vägar kring vackra sjöar och skottade belysta cyckelvägar? Jag har faktiskt inget bra svar!

Tillbaka till Stockholms bästa. Om jag väger ihop spårkvalité, både med liten snömängd och stor snömängd, möjlighet till stakning, diagonal- och skejtåkning, underhåll av spår vid snöfall och åkartäthet så faller mitt val till Rundby Skolan i Upplands Väsby. Bra spår i förhållande till snömängd och lagom med folk. Idag körde jag ett kombipass på 2 tim, 40 min med mer diagonal, 35 min med bara staking och 45 min skejt. I passet hade jag även lagt in 10 st impulser.

Tack till spårpatrullen. Ni gör ett fantastiskt jobb år efter år, trots att det ofta är lite snö.






onsdag 5 december 2012

Balansgång

Efter en sjukperiod eller efter en skada eller efter en riktigt hård tävling, så är det alltid en balansgång när man ska komma igång med träningen. Så är det för mig nu. Jag har sprungit Hammarby Alpine Marathon och jag har varit sjuk efter tävlingen. Jag har även haft två dåliga träningsmånader med många sjukdagar. Just nu befinner jag mig alltså i en svår balansgång med träningen.

Det finns egentligen inga givna regler hur man ska gå tillväga mer än att man bör lyssna på kroppen och ta en dag i taget. Varje dag är en balansgång. Träna, utvärdera, öka eller backa tillbaka. Det är vad jag har gjort sen i fredags.

Fre 30/11
 - 2 korta löppass på 24 min respektive 19 min, båda lugna kom-igång pass, kändes riktigt dåligt, men skönt att vara igång

Lö 1/2
- 2 löppass, ett på 45 min och ett på 1.30 tim, det sista med mycket snöpulsning och det var även det pass som kändes bäst, stor skillnad mot gårdagen, men kanske lite för stor belastning idag

Sö 2/12
- skiddag, 2 pass med kortare vila mellan, benen fick vila, mycket överkropp, lite ringrostig, men skönt att få stå på snö

Må 3/12
- löpning 2.10 tim, blev längre än planerat, kändes ok, borde ha hållt igen, risk för en reaktion imorgon

Tis 4/12
- benen lite trötta, men bättre än vad jag trodde, tog en lugn jogg på 30 min för att vara på den säkra sidan, avslutade passet med 5 stegringar, brukar vara bra för återhämtningen

Ons 5/12
- löpning 1.30 tim, mestadels snöpulsning, ok känsla, men även detta pass i överkant vad jag behöver, blir nog en vilodag imorgon, hoppas det räcker för att vara laddad inför helgens skidåkning i Orsa Grönklitt


söndag 2 december 2012

Skidpremiär

Varje år en ny skidpremiär, varje år vid olika tidpunkter, varje år på olika platser och väldigt sällan sker den i Stockholm. I år skulle det ha kunnat bli en premiär i Stockholm, men efter att följt vädret de senaste dagarna så föll årets val istället på Högbo. Ca 40 cm nysnö, 14 grader kallt, strålande sol och samtliga spår nypistade och öppna. Så bra det bara kan bli.

Som vanligt när det gäller skidpremiärer så känns de aldrig riktigt bra, det spelar ingen roll hur man har förberett sig och att man lärde sig åka skidor vid 3 års ålder, det känns alltid lite avigt, så även denna gång. Nu är det bara att hoppas att vintern håller i sig så man kan samla ihop lite mil, först då vet vi hur formen kommer se ut i vinter och om det blir några tävlingar.





lördag 1 december 2012

Decemberlöfte

 Efter två månader med dålig träning och många sjukdagar, nu får det räcka. Så här kan det inte fortsätta, det är dags att ta tag i vissa bitar. Det är framförallt två saker som jag kan förbättra ordentligt och som jag idag själv ger mig ett löfte att jag ska göra. För det första, jag måste sova mer, det går inte att ligga på ett snitt under 6 tim per natt, vecka efter vecka. För det andra, jag behöver även äta bättre och mer näringsriktig kost. Får jag till båda dessa bitar så hoppas jag kunna träna hårdare än de två senaste månaderna och samtidigt hålla mig frisk.

November månad summerat:

Träningstid: 30:30 tim
Antal pass: 21
Antal vilodagar: 11
Bästa formen: intervaller löpning 10*1000 m/vila 1 min
Bästa testet med tunga ben: 25 ggr Hammarbybacken
Bästa benen uppför: 11 ggr Hammarbybacken, varav 5 under liften
Sämsta formen: jogg 24 min
Kortaste passet: jogg 19 min
Längsta passet: rullskidor klassiskt 3.20 tim