lördag 21 september 2013

Samma men ändå inte lika

Förra lördagen körde jag en av mina favoritrundor på rullskidor. Passet innehöll bara stakning och farten var lugn A1. Rundan tog då 3.05 tim. Idag körde jag samma runda men i en högre fart, A2. Innehållet var heller inte lika. Idag använde jag hela kroppen. Passet tog nu istället strax under 2.30 tim.

I kväll körde jag skejt intervaller, fart A3. 6+4+10+8+4+6 min/1.5 min lätt mellan. Passets längd, 1.20 tim. I onsdags körde jag samma runda, men i farten A1 samt några impulser.  Då tog rundan 1.40 tim.

Alltså, samma rundor,samma förutsättningar (skidor, väder) men långt ifrån lika belastning. Vad kan man lära sig av detta och varför  tycker jag detta är viktigt? Ledordet är variation. Jag har sagt det tidigare. Jag ser alldeles för många träna med lika belastning, pass efter pass och således missa lite av den utveckling de annars skulle kunna få.


tisdag 17 september 2013

Nu börjar allvaret

Efter en extra lång och skön sommar så slog hösten till på allvar igår. Att träna i fint väder och med långa ljusa kvällar är ofta inget större problem. Att ge sig ut i regn och mörker är något helt annat. Nu är det ingen lek längre. Det är nu allvaret börjar.

Oavsett väder så måste man ge sig ut och träna. Kanske inte varje dag, men väldigt många av de dagar när man hellre ligger kvar i soffan och tittar på tv. Gör man inte det så kommer mycket av det som byggts upp under sommaren att gå förlorat. Träning är färskvara och den går inte att leva på hur länge som helst. Det är lång tid kvar till de viktigaste tävlingarna, glöm inte det!

Idag blev det 2 tim rullskidor i regn och mörker. Jag gav mig iväg kl 19.11, 3 tim efter dagishämtning. Det tog emot, men när jag väl var ute så gick det bra. Nu sitter jag här med stärkt självförtroende som ingen kan ta i från mig.


 


söndag 15 september 2013

Den viktiga vilan och en idol

Den här veckan har träningsmässigt varit allt annat än bra (1.15 tim på 5 dagar). Jobb, resor och lite sömn. I sådana lägen är det alltid lätt att börja tvivla. Tvivla på formen. Speciellt om man går och känner sig trött hela tiden. Jag är säker på att jag inte är ensam om att drabbas av detta fenomen.

Igår var jag inställd på en tung träningsdag även om jag av erfarenhet vet att man aldrig vet hur dagsformen är förrän man sticker ut och tränar. Jag vet inte om det var årets bästa träningsväder som gjorde det för passet blev det bästa hittills i år på rullskidor. 3.05 tim stakning på Swenor 4:or och pigg hela vägen. Ja, man slutar aldrig att förvånas och vad kan vi lära oss av detta? Jo, att det aldrig, jag menar aldrig är en nackdel att vila några dagar om du har haft en bra träningsperiod innan. Det är snarare en förutsättning för att få ett överskott och bli pigg.

Till något helt annat. Jag har sagt det förr, idoler kommer och går och några består. En av dem är Kenenisa Bekele. Idag avgjordes kanske ett av tidernas mest prestigefyllda halvmaratonlopp, Bupa Great North Run.
Se upplösningen nedan och när man läser Mo´s kommentar av loppet så förstår man hur fort det gick på slutet. "I thought when Kenenisa went with a mile to go that pace was just ridiculous".

 Kenenisa beats Mo Farah

lördag 7 september 2013

Gemensam träning

Idag hade jag planerat att köra ett längre kombipass och för en gångs skull så körde jag inte passet själv. Passet bestod av 2 tim löpning (mest myr) och 2 tim rullskidor klassiskt, varav jag körde riktigt hårt i 32 min i slutet av passet. Vi var totalt 16 personer på löpningen och ett par färre på rullskidorna. Ett härligt gäng och även vädret var med oss. Tack för sällskapet! Jag tror aldrig klockan tickat så fort under ett löppass i en myr. För er som inte var med idag så kommer en ny chans om 1 mån. 5/10 kl 9.00 kör vi igen (se tranaforvasan).

Härligt gäng

Att man kan vara nöjd på en myr

Dagens piggaste

Påfyllning

Påfyllning

Laddad inför pass 2

Halvvägs och lika glada



torsdag 5 september 2013

Skejtben

Jag har skejtben. Så måste det vara. Hur förklarar man annars att jag nästan aldrig blir stum eller trött i låren (träning som tävling)? Nu har jag kört 3 pass skejt på rullskidorna och det känns som det alltid har gjort, låren är oberörda! Självklart är det positivt, men det gör mig samtidigt lite frustrerad. Jag borde åka fortare än vad jag gör. Visserligen tränar jag inte så mycket skejt (totalt 5 pass förra året inkl tävlingar), men ändå. Det är aldrig låren som säger ifrån utan alltid något annat. Ibland är det överkroppen, ibland hjärta/lungor, men oftast är det mina fötter (kramp hålfot) eller underben (tidigare kompartmentsyndrom) som begränsar. Innan jag opererade mig så hade jag aldrig i hela mitt liv åkt ett skejtlopp utan kramp i underbenen. Idag åker jag utan smärta på rullskidor och enstaka fall i riktigt kallt nysnöföre. Tyvärr så är det oftast ett annat före.

När jag ändå är inne på skejtben så ska jag ta död på en myt/teori. Många hävdar att cykel är bra för skejt och att cykel är mer grennära för skejt än löpning. Om det vore sant så borde jag ha världens bästa cykelben, men det har jag inte. Snarare tvärtom. Mina cykelben är sämst. Jag blir stum så fort jag passerar 130 i puls. Sen att två av världens bästa skejtare (Elofsson och Dählie) aldrig har cyklat en meter försämrar ju inte min teori.

Sista veckans träning:
Lö - löpning 2.05 tim
Sö - rullskidor stakning 2.25 tim
Må - löpning 1.20 tim (3.5 km/20 min uppv + 15 km tröskel/60 min på bandet)
Ti  - rullskidor skejt 1.35 tim
On - rullskidor klassisk 1.40 tim
To - rullskidor skejt 2.05 tim


tisdag 3 september 2013

Motgångar

Motgång nr 1: I lördags gick starten för etapploppet Gore-Tex Transalpine-Run. Årets stora mål. Tyvärr så kom jag och Anders "Mora" Eriksson inte till start. Pga skada så fick vi kasta in handduken i sista sekund. Tråkigt, men det går inte att ta sig runt med skador oavsett hur mycket man vill.

Motgång nr 2: Formen har skiftat den sista veckan. Bra pass har varvats med dåliga. En sak som inte har skiftat är foten. Den har gradvis blivit sämre. Efter att ha besökt Niklas Norlén igen så tog jag idag beslutet att stänga löpningssäsongen. Jag hade planerat att avsluta den med några mindre tävlingar i höst, men så blir det inte. Nu blir det rehab, några få pass i myren, några stavgångspass och resten rullskidor de närmaste veckorna.